Mit csinál egy Mozgókép- és animációkészítő technikus?

A Mozgókép- és animációkészítő technikus a mozgókép, videofilm, rajzfilm és számítógépes animáció területén végez fejlesztő, kivitelező és alkotómunkát. Különböző mozgóképi technikákkal (hagyományos vagy digitális 2D és 3D animációval, videotechnikával) készülő, különböző célú szerzői, vagy alkalmazott filmek stábjának közreműködője, játékfejlesztő, vagy utómunka stúdió munkatársa. Jó kézügyességgel, térlátással és alapszintű rajzkészséggel rendelkezik. Vizuális előkészítő és tervező, gyártástervező, animációs rajzoló, bábkészítő, báb-animátor, 3D modellező és animátor, segédoperatőr, számítógépes utómunka és a vizuális trükk készítés bizonyos feladatait egyaránt képes önállóan vagy csapatmunkában megvalósítani, saját vagy hozott forgatókönyv alapján. Mozgóképi tartalomelőállításban vesz részt, szakmai együttműködésben dolgozik. Megválasztja, és szakszerűen kezeli a feladataihoz kapcsolódó számítástechnikai eszközöket, digitális kép- és hangkezelő programokat, valamint fotó-, videó-, világítás- és hangtechnikai, illetve képmegjelenítő eszközöket.

A tanuló alapismeretei birtokában gyakorlatot szerez a vizuális kommunikáció alapelemeinek, és kifejező eszközeinek használatában. Ismeri a nyomdai és digitális média műfaji és technikai sajátosságait, adottságait. Szabadkézzel vagy digitális eszközökkel álló- vagy mozgóképet tervez, készít. Alapszinten használja a digitális képalkotásra, képrögzítésre, képfeldolgozásra alkalmas pixel- és vektorgrafikus programokat. Megfelelő szoftverek használatával a különböző típusú vizuális alapelemek előállítását, integrálását és megjelenítését végzi. Felkészült a csoportmunkára, a színvonalas, önreflektív munkára, a felelősségvállalásra.

Jelentkezés:
Írj egy rövid e-mailt (nyitottajtomuveszetitagozat@gmail.com), hogy érdekel a „grafikus” vagy „mozgókép-animációs” képzésünk (Mindenképpen jelezd, hogy melyik az ami jobban!) Ha megadod a telefonszámodat hívni fogunk és minden kérdésedre válaszolunk. Vagy gyere be személyesen a Miskolc, Avasalja u. 6 sz., egy előzetesen egyeztetetett időpontban!

A felvételi eljárás:
Egy portfóliót kell beküldened vagy behoznod. Majd, a beiratkozás előtt egy egészségi alkalmasság vizsgálaton kell részt venned.
Előnyben részesítjük az ingyenes felvételi előkészítőnkön résztvevőket. (Ezen segítjük összeállítani és digitalizálni az eddig készített rajzaidból, skicceidből/vázlataidból, fotóidból a portfóliódat! Részletekről e-mailben kapsz tájékoztatást. Érdeklődj, írj a fozosan@gmail.com – ra!!)
A felvehető létszám: 12-16 fő.

Kollégium? Ha igényled segítjük a férőhelyed megtalálását és biztosítását!

Mit nyújt az Művészeti tagozaton való tanulásod?

  • 2 éves nappali, tanulói jogviszonyt,
  • ingyenes szakmai végzettség szerzését,
  • tanulmányi ösztöndíjat, diák igazolványt,
  • kreatív, barátságos, magas színvonalú tanulási környezetet,
  • felvételi felkészítést az egyetemi tovább tanulásra.

Mit fogsz tanulni?
Csak szakmai ismereteket és azok alkalmazását: Hagyományos és digitális rajz. Művészettörténet.(Kortárs grafika, film és animáció történet) Informatika (számítógépes grafika – digitális fotó – webdesign – 3D – látványtervezés – animáció – videó, hang – és képvágás, utómunkák). Angol nyelv.

Mire jó, amit itt megtanulsz?
Ezek a szakmai tartalmak azonnali elhelyezkedési lehetőséget biztosíthatnak a média több területén. Például grafikusként digitális tartalmak és nyomdai anyagok tervezője, kivitelezője is lehetsz, grafikus tervezőstúdiókban, reklámügynökségeknél, könyv- és lapkiadóknál, vagy saját vállalkozást indíthatsz. „Mozgóképesként” filmstúdióknál, televízóknál, rádióknál, online tartalmakat gyártók munkatársaként végezhetsz kreatív folytonos kihívást jelentő munkákat. Tanulóinknak segítünk az elhelyezkedésben vagy a művészeti felsőfokú szakirányú továbbtanulásra való felkészülésben.

Van-e ösztöndíj?
Igen. Tanulmányi eredményedtől és jelenlétedtől függően ez 8.000-55.000 forint/ hó összegnek megfelelő lehet. Sikeres szakmai/képesítő vizsgád után pedig, annak eredményétől függően, a szakképesítésed mellé 120.000-300.000 forint egyszeri tanulmányi ösztöndíjban is részesülhetsz.

Miben speciális a művészeti tagozatunk?

  • családias környezet, kislétszámú csoportok,
  • az egyéni kibontakozást segítő tehetség gondozás
  • megértő, barátságos tanári-oktatói kar,
  • projekt szemléletű, gyakorlat orientált oktatás
  • nyugodt, csendes iskolai működés.

Mindegyik képzésünket áthatja a tanáraink pedagógiai, projekt központú szemlélete. Az is, hogy az egyéni tehetség kibontakoztatása mellett a munka világában elengedhetetlenné vált, digitális gyakorlati feladatmegoldó készségek fejlesztése kiemelt hangsúllyal legyen jelen. Ezzel is támogatva a tanulóinkat a középfokú szakmai végzettségük megszerzésében. Segítve őket a munkaerőpiaci elhelyezkedésben és a szakirányú felsőoktatásba való tovább lépésükben.

A hagyományos művészi tehetséggondozás és fejlesztés mellett a különböző eredetű és természetű hátrányos helyzetek (HHH, SNI, BTM) kezelésének felvállalása sem áll messze tagozatunk pedagógiai tevékenységétől, fenntartói oktatási feladatellátás hosszútávú céljaként került megfogalmazásra.

Az elmúlt években Nálunk végzettekből mindig voltak akik sikeresen felvételiztek szakirányú egyetemre.

Tanulóink közül sokan döntöttek úgy az első szakképesítés/szakmai végzettség megszerzése után, hogy a másik szakirányban is nálunk folytatják tovább tanulmányaikat és szerzik meg ingyenesen második szakmai végzettségüket is.

Ízelítő Mozgókép és animációkészítő tanulóink évközi animációs munkáiból:

Még egy kis ízelítő Mozgókép és animációkészítő tanulóink évközi animációs munkáiból: