Mit csinál egy Grafikus?

A Grafikus manuális alkotó eljárásokkal és digitális grafikus technikák alkalmazásával dolgozó szakember, akinek tervezői szemléletét széleskörű rajzi, művészet- és grafikatörténeti ismeretei egészítik ki. Szakmai tevékenységét munkacsoportban – tervezőstúdióban, reklámügynökségnél, könyv- és lapkiadónál, illetve egyéb kereskedelmi és kulturális intézménynél –, vagy saját vállalkozásában végzi. Nyomdai, online és offline, valamint dekorációs felhasználásra grafikai terveket készít, melyeknek a technikai feldolgozáshoz szükséges előkészítését is elvégzi. Könyv, újság, egyéb nyomtatványok, online anyagok tipográfiai tervét készíti el, logót, arculatot, reklámkampány vizuális elemeit tervezi meg, manuális és digitális eszközökkel illusztrál, hirdetést, csomagolást tervez. Csoportmunkában nyitott és együttműködő: alkotói hozzáállását koncepcionális kérdések megoldásakor és részfeladatok elvégzésekor is hasznosítja. Felsőfokú tanulmányait a különböző művészeti egyetemek vagy egyetemi karok tervezőgrafika, képgrafika szakán folytatja.

A tanuló alapismeretei birtokában gyakorlatot szerez a vizuális kommunikáció alapelemeinek és kifejező eszközeinek használatában. Tervező és kivitelező munkájában alkalmazza az alapvető színelméleti és tipográfiai szabályokat. Megismeri a nyomdai és digitális média műfaji és technikai sajátosságait, adottságait. Szabadkézzel vagy digitális eszközökkel álló- vagy mozgóképet tervez, készít. Alapszinten használja a digitális képalkotásra, képrögzítésre, képfeldolgozásra alkalmas pixel- és vektorgrafikus programokat. Digitális nyomtatásra alkalmas berendezéseket használ, alapismeretekkel rendelkezik a különböző nyomtatási eszközökről, könyvkötészeti technológiákról. Felkészül a csoportmunkára, a színvonalas, önreflektív munkára, a felelősségvállalásra.

A felvételi eljárás:
Központi írásbeli felvételi nincs! Egészségügyi alkalmassági vizsgálat kötelező.
Előnyben részesítjük az ingyenes felvételi előkészítőnkön résztvevőket. (Ezen segítjük összeállítani és digitalizálni az eddig készített rajzaidból, skicceidből/vázlataidból, fotóidból, bármilyen más kreatív munkáidból a portfóliódat! Részletekről e-mailben kapsz tájékoztatást. Érdeklődj, írj a fozosan@gmail.com – ra!!)
A felvehető létszám: 12-16 fő.

Amit emelt óraszámban fogsz tanulni: Informatika (számítógépes programok használata, grafika – webdesign – 3D – animáció – videó – hang). Rajz. Művészettörténet. Angol nyelv.

Mire jó, amit itt megtanulsz?
Ezek a szakmai tartalmak azonnali elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak a média több területén. Például grafikus tervezőstúdiókban, reklámügynökségeknél, könyv- és lapkiadóknál, filmstúdióknál, TV-nél …stb.
Tanulóinknak segítünk az elhelyezkedésben vagy a művészeti felsőfokú szakirányú továbbtanulásra való felkészülésben.

Van-e ösztöndíj?
Igen. Tanulmányi eredményedtől függően ez 8.000-55.000 forint/ hó összegnek megfelelő lehet. Sikeres szakmai vizsgád után pedig, annak eredményétől függően, 120.000-300.000 forint egyszeri tanulmányi ösztöndíjban is részesülhetsz.

Kollégium, ha igényled segítjük a férőhely biztosítását!

Miben speciális a művészeti tagozatunk?

  • családias környezet, kislétszámú csoportok,
  • az egyéni kibontakozást segítő differenciálás, tehetség gondozás
  • megértő, barátságos tanári-oktatói kar,
  • projekt szemléletű gyakorlat orientált oktatás
  • nyugodt, csendes iskolai működés.

Milyen a technikumi művészeti tagozatos képzés?
Az iskola 5 évfolyamos. Nappali rendszerű. Az első két évben a kreatív ágazaton mindenki ugyanazt tanulja. Azután a sikeres ágazati alapvizsgát követően lehet választani, hogy inkább a grafika vagy a mozgókép és animáció, amit szívesebben tanulnál. A 12. évfolyam végén érettségizned kell, de csak 3 tantárgyból (magyar, történelem, matematika). A 13. évfolyamon már csak a szakmai tárgyakat tanulod és az év végén már csak ezekből és angolból vizsgázol. Irány a felsőoktatás vagy az önálló élet.

Alapinformációk a középiskolai felvételihez:
Középiskolánk neve: Nyitott Ajtó Baptista Szakképző (Művészeti Tagozat)
A tanulmányi területkeresőben az iskola OM azonosítója: 201512

3530 Miskolc, Avasalja u 6.
Tagozatkód (8. osztályosok felvételi eljárása): 0015 Grafikus,  0016 Mozgókép- és animációkészítő
Kreatív ágazat
Iskolatípus: technikum
Képzési idő: 5 év
Tanulmányi cél: az érettségi + Grafikus/Mozgókép- és animációkészítő szakmai végzettség

Ízelítő hallgatóink munkájából:

Manuális munkák

Digitális munkák

Nyitott Ajtó Baptista Szakképző Művészeti Tagozat bemutatkozó videója: