Mit csinál egy Mozgókép- és animációkészítő technikus?

A Mozgókép- és animációkészítő technikus a mozgókép, videofilm, rajzfilm és számítógépes animáció területén végez fejlesztő, kivitelező és alkotómunkát. Különböző mozgóképi technikákkal (hagyományos vagy digitális 2D és 3D animációval, videotechnikával) készülő, különböző célú szerzői, vagy alkalmazott filmek stábjának közreműködője, játékfejlesztő, vagy utómunka stúdió munkatársa. Jó kézügyességgel, térlátással és alapszintű rajzkészséggel rendelkezik. Vizuális előkészítő és tervező, gyártástervező, animációs rajzoló, bábkészítő, báb-animátor, 3D modellező és animátor, segédoperatőr, számítógépes utómunka és a vizuális trükk készítés bizonyos feladatait egyaránt képes önállóan vagy csapatmunkában megvalósítani, saját vagy hozott forgatókönyv alapján. Mozgóképi tartalomelőállításban vesz részt, szakmai együttműködésben dolgozik. Megválasztja, és szakszerűen kezeli a feladataihoz kapcsolódó számítástechnikai eszközöket, digitális kép- és hangkezelő programokat, valamint fotó-, videó-, világítás- és hangtechnikai, illetve képmegjelenítő eszközöket.

A tanuló alapismeretei birtokában gyakorlatot szerez a vizuális kommunikáció alapelemeinek, és kifejező eszközeinek használatában. Ismeri a nyomdai és digitális média műfaji és technikai sajátosságait, adottságait. Szabadkézzel vagy digitális eszközökkel álló- vagy mozgóképet tervez, készít. Alapszinten használja a digitális képalkotásra, képrögzítésre, képfeldolgozásra alkalmas pixel- és vektorgrafikus programokat. Megfelelő szoftverek használatával a különböző típusú vizuális alapelemek előállítását, integrálását és megjelenítését végzi. Felkészült a csoportmunkára, a színvonalas, önreflektív munkára, a felelősségvállalásra.

A felvételi eljárás:
Központi írásbeli felvételi nincs! Egészségügyi alkalmassági vizsgálat kötelező.
Előnyben részesítjük az ingyenes felvételi előkészítőnkön résztvevőket. (Ezen segítjük összeállítani és digitalizálni az eddig készített rajzaidból, skicceidből/vázlataidból, fotóidból, bármilyen más kreatív munkáidból a portfóliódat! Részletekről e-mailben kapsz tájékoztatást. Érdeklődj, írj a fozosan@gmail.com – ra!!)
A felvehető létszám: 12-16 fő.

Amit emelt óraszámban fogsz tanulni: Informatika (számítógépes programok használata, grafika – webdesign – 3D – animáció – videó – hang). Rajz. Művészettörténet. Angol nyelv.

Mire jó, amit itt megtanulsz?
Ezek a szakmai tartalmak azonnali elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak a média több területén. Például grafikus tervezőstúdiókban, reklámügynökségeknél, könyv- és lapkiadóknál, filmstúdióknál, TV-nél …stb.
Tanulóinknak segítünk az elhelyezkedésben vagy a művészeti felsőfokú szakirányú továbbtanulásra való felkészülésben.

Van-e ösztöndíj?
Igen. Tanulmányi eredményedtől függően ez 8.000-55.000 forint/ hó összegnek megfelelő lehet. Sikeres szakmai vizsgád után pedig, annak eredményétől függően, 120.000-300.000 forint egyszeri tanulmányi ösztöndíjban is részesülhetsz.

Kollégium, ha igényled segítjük a férőhely biztosítását!

Miben speciális a művészeti tagozatunk?

  • családias környezet, kislétszámú csoportok,
  • az egyéni kibontakozást segítő differenciálás, tehetség gondozás
  • megértő, barátságos tanári-oktatói kar,
  • projekt szemléletű gyakorlat orientált oktatás
  • nyugodt, csendes iskolai működés.

Milyen a technikumi művészeti tagozatos képzés?
Az iskola 5 évfolyamos. Nappali rendszerű. Az első két évben a kreatív ágazaton mindenki ugyanazt tanulja. Azután a sikeres ágazati alapvizsgát követően lehet választani, hogy inkább a grafika vagy a mozgókép és animáció, amit szívesebben tanulnál. A 12. évfolyam végén érettségizned kell, de csak 3 tantárgyból (magyar, történelem, matematika). A 13. évfolyamon már csak a szakmai tárgyakat tanulod és az év végén már csak ezekből és angolból vizsgázol. Irány a felsőoktatás vagy az önálló élet.

Alapinformációk a középiskolai felvételihez:
Középiskolánk neve: Nyitott Ajtó Baptista Szakképző (Művészeti Tagozat)
A tanulmányi területkeresőben az iskola OM azonosítója: 201512

3530 Miskolc, Avasalja u 6.
Tagozatkód (8. osztályosok felvételi eljárása): 0015 Grafikus,  0016 Mozgókép- és animációkészítő
Kreatív ágazat
Iskolatípus: technikum
Képzési idő: 5 év
Tanulmányi cél: az érettségi + Grafikus/Mozgókép- és animációkészítő szakmai végzettség

Ízelítő Mozgókép és animációkészítő tanulóink évközi animációs munkáiból:

Még egy kis ízelítő Mozgókép és animációkészítő tanulóink évközi animációs munkáiból: